Programförklaring


Matris för språk- och substansforskning
– slumpgenererad materialbaskatalog
och verktygslåda
för textalstrande enligt Metod 20


Det finns mycket som fascinerar mig. Tre saker är:
1. Språk
2. Geometri/talmystik
3. Slumputfall (genom att slå tärningar o.d.).

Inte helt ologiskt fick jag därför en idé till ett textbaserat konstverk tillika en språkundersökning som utgår från slumpen. Talet tjugo verkade rätt i sammahanget, inte minst tack vare icosaedern, en slags semi-sfärisk form uppbyggd av tjugo liksidiga trianglar, som påminner om en diamant lite grann. I rollspelskretsar går denna tjugosidiga tärning under namnet T 20. En sån vill man ju ha förstås och gärna använda till något kul.

Talet 20 skulle alltså vara det återkommande temat, som i en fuga av Bach; det bärande element som väver samman helheten.
Jag skulle göra listor. Ordlistor. Språklistor. Bokstavslistor. Ett system. Ett kaosarkiv. En systematisk oordning. Allt baserat på talet 20.

Jag fann tidigt att tärningen i vissa sammanhang var något begränsande. Slumputfall kan fås på långt fler sätt och med mer oförutsägbara metoder minskar risken för omedvetet fusk. Jag valde den vetenskapliga metoden. Jag valde teknologin. Detta fick bli mitt redskap: http://www.random.org/
Människorna bakom sajten i det närmaste garanterar ett absolut slumpmässigt utfall. Det låter som en paradox. Kan slumpen kontrolleras?

Ett textbaserat konstverk! Av vad för något slag? Svar: jag vet inte. Jag vägrar veta än så länge; undersökningen kommer främst. Vad jag däremot vet: Jag skapar listor. Det får bli den första etappen. Jag har redan provat på att använda några av listorna som en metod att alstra repliker till en teaterpjäs på ca 16 000 tecken (se här) och känner mig nöjd med experimentet. Men hur gå vidare? (En senare fråga.)

Det stora listkomplexet ska innehålla tjugo listkategorier och varje kategori innehåller tjugo listor och varje lista ska innehålla tjugo ord. Det ger exakt 8 000 ord. Det känns lagom. Det blir då också den absoluta gränsen, ramen för själva språkmaterialet. Jag har läst någonstans att om man har en vokabulär på 7 000 (vanliga) ord i ett främmande språk kan man förstå 90 % av språket i dagligt tal och skrift. Vad kan man då åstadkomma med en sådan lista som den jag har påbörjat upprättandet av? Med inslag av så pass aparta ord som gunstlingssystem, bändelkorsnäbb, tvisteförhandling? Samt de mer basala jeep, grep och harma? Det blir spännande att se.

Alster

Dikter

Pjäs

Programförklaring